İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Konut Fiyat Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Konut Fiyat Endeksi

Türkiye’de satışa çıkmış olan konut fiyatlarını kapsayan Konut Fiyat Endeksi, yeni ev almak isteyenler ve evini satarken metrekare başı fiyat belirleme konusunda oldukça önemli bir skaladır. Konutun asıl fiyatının belirlenmesi, sizi usulsüzlüklerden uzak daha güvenli bir alışveriş yapmanızı sağlayacaktır. Bu yazımızda Türkiye Konut Fiyat Endeksi olarak hitap edilen verilerin ne olduğu ve ilgili verilerin nasıl hesaplandığı hakkında bilgilere yer vereceğiz.

Konut Fiyat Endeksi Nedir?

Konut Fiyat Endeksi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ülkemiz genelindeki konut fiyatları değişmelerinin ölçülmesi için oluşturulan bir endekstir. Ülkemiz için gayrimenkul sektörün popüler ve gelişmiş bir yatırım aracıdır. Sektörün bu kadar büyük ve büyüme hızının da dikkate alındığında güvenilebilir istatistik değerleri bulabilmek oldukça değerlidir. Son zamanlarda konut ve emlak sektörüne yönelik çalışmalara ağırlık verilmiştir. “ Konut Fiyat Endeksi nedir?“ diye soran bireysel kişiler ya da kurumsal alanda sürekli büyüyen sektörde istatistiksel verilere dayalı hareket etmek isteyen herkese matematiksel güven sağlar. Gerek bu alanda faaliyet kazanmış firmalar, gerekse bireysel kullanıcılar tarafından bu istatistik değerleri önem kazanmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda son zamanlarda konut ve emlak sektörüne yönelik çalışmalara ağırlık verilmiştir. Konut Fiyat Endeksi kısaca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi verileri; konut kredisi çekmek isteyenlerin başvurularından sonra yapılan değerlendirme raporundaki değerleridir.

Konut Fiyat Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Konut Fiyat Endeksinin başlangıç yılı 2010 olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de satışa çıkmış olan konut fiyatlarını kapsamaktadır. Bir konutun asıl fiyatını belirler. Konutun fiyatını ve değerini güvenilebilir olarak en iyi alacağımız belge ise konut değerlendirme raporudur. Konut Fiyat Endeksi hesaplama sında Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) verilerinde 74 şehirin dahil ettiğini belirtmeliyiz. Bunun nedeni bazı illerden yeteri kadar verinin gelmemesidir. Ülkemizin tümü dışında İstanbul, Ankara ve İzmir özelinde, il olarak da aynı istatistikler yayınlanmaktadır. Çeşitli özelliklere sahip konut piyasasında konut değerini değiştiren faktörler de değişkendir. Karmaşık yapıyı daha sade hale bu yöntem ile getirilmektedir. TCMB ‘tabakalaşmış ortanca fiyat yöntemi’ kullanır. Bu yöntem kendi içinde benzer özelliklere sahip konutlar arasında belli gruplar oluşturur. Grupların ortalama değerleri oluşturulur ve bu fiyat genel için kullanılır.

Örneğin Muğla Konut Fiyat Endeksi hesaplanırken; Muğla ilindeki tüm konutları benzer özelliklere sahip olacak şekilde gruplar haline getirilir. Daha sonra oluşturulan grupların ortalama değerleri oluşturulur ve ortalama bir bir fiyat belirlenir. İl ve ilçe bazında bu yapılır. Bu oluşturulan fiyat, genel fiyat olarak kullanılır.

Konut Fiyat Endeksi Ne Zaman Yayınlanır?

Verilerin yayınlanma zamanı, ilgili veri zamanından 35 gün sonra açıklanır. Örneğin; Konut Fiyat Endeksi 2019 Eylül ayı verileri; Ağustos, Eylül, Ekim aylarını kapsar. Verilerin 3 aylık bir süreç olarak yayınlandığı düşünülürse, Eylül ayının verisi Aralık ayının başında açıklanır. Ekimin verisi ise Ocak ayında açıklanmaktadır.

Sizde ev alacaksanız il ve ilçe olarak ortalama ev fiyatlarını bu şekilde belirleyebilirsiniz. 

Paylaş:

Aradığınız Ev İçin Sizi Arayalım

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir